ΑΝΤΙΓΟΝΗ

όρια και σύνορα

SPHINX 2020 BIENNALE

BIENNALE OF HIDDEN THEBES

SOCIAL SCULPTURE

 

Μία εισαγωγή στην biennale της Σφίγγας

 

Η biennale ΣΦΙΓΓΑ που ιδρύθηκε το 2015 αποτελεί μια φιλόδοξη καλλιτεχνική πρόταση «κοινωνικής γλυπτικής»  που επιχειρεί την θεμελίωσης μιας νέας πόλης, με την αλλαγή του συναισθηματικού χάρτη των κατοίκων της μέσα από την κάθετη βουτιά στον τόπο και τον χρόνο, για την ανεύρεση του πολιτιστικού αποθέματος, που θα γίνει αφετηρία δημιουργίας μιας νέας ταυτότητας, συγχρονισμένης με τις οντολογικές μας ρίζες, προϋποθέσεις ευτυχίας και ειρήνης, που τώρα κοιμούνται.

 

H biennale κοινωνικής γλυπτικής της ΣΦΙΓΓΑΣ είναι ένα καλλιτεχνικό project στον αστικό και κοινωνικό χώρο της πόλης της Θήβας, όπου καλλιτέχνες διαφορετικών ειδικοτήτων απ’ όλο τον κόσμο, συγγραφείς επιστήμονες και κοινό καλούνται να δώσουν απαντήσεις (όπως ο Οιδίποδας στην μυθική Σφίγγα), αλληλεπιδρώντας με τα μνημονικά στοιχεία της πόλης, προτείνοντας λύσεις για την «ίδρυση της πόλης του μέλλοντος» δηλαδή του χώρου που θέλουμε να ζούμε. Τα έργα-προτάσεις επιχειρούν να ανατρέψουν την ακινησία, τον εφησυχασμό και την αδράνεια που επιφέρουν σήψη στο παρόν, να ενώσουν τις δράσεις των ανήσυχων πολιτών και να επιφέρουν μέσω διαφόρων αλληλεπιδράσεων την αλλαγή στο μέλλον της πόλης σε αρμονία με την ιδιαίτερη τοπολογία της Θήβας, που ανοίκειες δυνάμεις το προδιαγράφουν σκοτεινό.

 

Το έργο αφορά την ίδια την κοινωνική ζωή και δημιουργείται από καλλιτέχνες και πολίτες μέσα στον πραγματικό αλλά και τον κοινωνικό ιστό της πόλης όπου σχεδιασμένα αλλά και αυθόρμητα, πραγματοποιούνται πολλαπλά καλλιτεχνικά, πολιτιστικά και κοινωνικά δρώμενα σε διάφορα πεδία του επιστητού που αλλάζουν την ηθική και αισθητική διάσταση της ζωής,  προτείνοντας μια νέα οντολογία.  Σπουδαίες έννοιες που επεξεργαζόμαστε είναι η έννοια της «ολιστικής τέχνης» της «κοινωνικής γλυπτικής» της «οικολογίας της άρνησης».

Το θέμα του 2020

 

Η διεθνής biennale της Σφίγγας βάζοντας φέτος ψηλά τον πήχη στην σύγχρονη πνευματική αναζήτηση, διερευνώντας με επιμονή τα θεμέλια του ανθρώπινου νοήματος και τ’ αδιέξοδα στην ταυτότητα του ανθρώπινου όντος-πολιτισμού, προτείνει, μέσα από ένα πολύπλευρο καλλιτεχνικό διεθνές κάλεσμα την εικαστική αναζήτηση με θέμα: ΑΝΤΙΓΟΝΗ, ΟΡΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΟΡΑ – ANTIGONE – LIMITS AND  BORDERS, όπου ζητείται η διερεύνηση των ορίων του σύγχρονου εγκλεισμού, με αφορμή το ερώτημα που θέτει το πρόσωπο της μυθικής Αντιγόνης, πριγκίπισσας της Θήβας, στην ομώνυμη Σοφόκλεια Τραγωδία. Αυτό που επιθυμούμε είναι  να εξεταστεί η ευρύτερη έννοια του εγκλεισμού, ο εγκλεισμός ως κοινωνική και πολιτισμική κατάσταση, οι λόγοι και τα κείμενα του, η βία και οι μισητοί κανόνες, η μηχανική της ταυτότητας, οι  επιτηρήσεις και οι τιμωρίες στον σύγχρονο κόσμο.

 

Στη biennale που θα πραγματοποιηθεί το 2020 από τις  2-7 Οκτωβρίου, θα συμμετέχουν καλλιτέχνες απ’ όλο τον κόσμο, η μαθητική κοινότητα , φοιτητές, πρόσφυγες, έγκλειστοι σε σωφρονιστικά κέντρα και κοινό μέσα ακριβώς σε εκείνο το πλαίσιο της όσμωσης του παλιού με το σύγχρονου, του οικείου και του διαφορετικού.  

Τα έργα

 

Οι καλλιτέχνες καλούνται να προτείνουν δουλειά σε απόλυτη συνάφεια με το παραπάνω θέμα, σε ζωγραφική, γλυπτική, εγκαταστάσεις, multimedia,  performances ή όποιο άλλο είδος διεισδύει δημιουργικά στο θέμα .  Σημαντικά στοιχεία θεωρούνται τόσο η πρωτοτυπία της έκφρασης, όσο και το φιλοσοφικό νοηματικό στοιχείο που δίνει νέες διαστάσεις στον παραπάνω προβληματισμό. Στα έργα δεν υπάρχει όριο μεγέθους.

 

Οι προτάσεις των καλλιτεχνών θα πρέπει ν’ αποσταλούν με όλα τα παρακάτω στοιχεία στο thebes.sphinx@gmail.com  μέχρι τις 30 Ιουνίου 2020. Ο κάθε καλλιτέχνης μπορεί να προτείνει από ένα έως τρία έργα ενώ το κόστος εξέτασης της πρότασης είναι 30 € που θα πρέπει να κατατεθεί στον τραπεζικό λογαριασμό του φεστιβάλ ενώ παράλληλα το αποδεικτικό της κατάθεσης θα πρέπει να συνοδεύει την πρόταση. Η ανακοίνωση των επιλογών θα γίνει στις αρχές Ιουλίου με e-mail και με ανακοίνωση στο επίσημο site.

 

Για την επιλογή της συμμετοχής θα χρειαστούν:

  • 1 - 3 εικόνες του έργου

το λιγότερο 1000 Χ 1000px / jpg.

  • Περιγραφή-περίληψη συμμετοχής έως 150 λέξεις (doc, pdf).  Σημαντική είναι η τεκμηρίωση της συνάφειας του έργου με το θέμα.

  • Το είδος της υποδομής που μπορεί να χρειαστεί.

  • Αποδεικτικό κατάθεσης στην τράπεζα για την εξέταση της αίτησης

 

Μετά την επιλογή θα ζητηθούν

  • Διεύθυνση - στοιχεία επικοινωνίας

  • Σύντομο βιογραφικό έως 150 λέξεις (doc, pdf)

  • Προσωπική φωτογραφία

 

Τα επιλεγμένα έργα θα πρέπει να έχουν παραληφθεί με ευθύνη του καλλιτέχνη από την οργανωτική επιτροπή του φεστιβάλ το αργότερο 12 μέρες πριν την έναρξη της έκθεσης, δηλαδή μέχρι τις 21 Σεπτεμβρίου. 

 

>>>ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

χορηγοί επικοινωνίας

  • Instagram Social Icon
  • Facebook Social Icon

ΜΕΓΑΛΟΙ ΧΟΡΗΓΟΙ